Ρουμανία: Θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων, μετά τον θάνατο 19χρονης πεζοπόρου


Πριν από λίγες ημέρες, μετά από τον θάνατο μιας πεζοπόρου, το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε έναν νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση περίπου 500 αρκούδων το 2024.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων καταδίκασαν σθεναρά αυτόν τον νόμο. Οι βουλευτές διέκοψαν την καλοκαιρινή τους άδεια για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο κατεπειγόντως, μετά τον θάνατο μιας 19χρονης την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που συγκλόνισε τη χώρα.

Η 19χρονη βρισκόταν σε ένα δημοφιλές μονοπάτι στα Νότια Καρπάθια, νότια της πόλης Μπράσοφ, όταν, εξαιτίας μιας αρκούδας, βρέθηκε σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να την σώσουν παρά την επείγουσα κλήση που έλαβαν.

Έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση 


Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε «σοκαρισμένος», αναφέροντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες».
 Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου συγκάλεσε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, κατά την οποία οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος. 
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και επιτρέπει τη θανάτωση 481 αρκούδων φέτος από πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές, σε σύγκριση με 220 το 2023. 
Οι εισηγητές του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν έναν «υπερπληθυσμό» του προστατευόμενου είδους και μια «ανησυχητική κατάσταση» που έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, αναγνωρίζοντας ότι το κυνήγι των αρκούδων δεν είναι «θαυματουργή λύση».

Χώρα με τις περισσότερες αρκούδες 

Η Ρουμανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αρκούδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 8.000 ζώα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Τον Μάρτιο, το Βουκουρέστι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να «επαναξιολογήσει την κατάσταση διατήρησής τους και να εξετάσει την επικαιροποίηση του καθεστώτος προστασίας τους». 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 274 έχουν τραυματιστεί σοβαρά από αρκούδες στη Ρουμανία. 

Το 2023, καταγράφηκαν 7.500 κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Καταγγελία από την WWF 

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) καταδίκασε τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι δεν επιλύει τίποτα. 
«Πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό που θεωρεί ότι όσο λιγότερες είναι οι αρκούδες, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επιθέσεων», δήλωσε ο Κάλιν Άρντελιν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 «Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και η στοχευμένη εξόντωση αρκούδων αποτελεί πρόβλημα», πρόσθεσε.
 Το κύριο ζήτημα είναι η κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και η συμπεριφορά των Ρουμάνων και ξένων τουριστών, που συχνά ταΐζουν παράνομα τα ζώα, προσελκύοντάς τα εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια