Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για το κόστος αποστολής DNA

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο κόστος και τις διαδικασίες αποστολής DNA για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ειδικά εκείνους που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κόστος για την αποστολή δείγματος DNA μειώνεται από τα 135 ευρώ στα 40 ευρώ ανά σκύλο, ενώ για τα λοιπά ζώα συντροφιάς το κόστος διαμορφώνεται στα 70 ευρώ. 

Η μείωση αυτή αποτελεί σημαντική ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα για τους κυνηγούς, για τους οποίους προβλέπεται και η συγκεκριμένη έκπτωση.

Παράλληλα, η αμοιβή των κτηνιάτρων για τη διαδικασία αυτή αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ, με το συνολικό κόστος για την αποστολή DNA να μην υπερβαίνει τα 90 ευρώ για τους κυνηγετικούς σκύλους και τα 120 ευρώ για τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς. Για τους ποιμενικούς σκύλους, η αποστολή DNA παραμένει χωρίς επιπλέον κόστος.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται αναβολή της επιβολής προστίμων για παραβάσεις που σχετίζονται με τη στείρωση ή την αποστολή DNA, με την έναρξη επιβολής τους να μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2025. 

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αποφύγουν το πρόστιμο, εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, και οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους στην πλατφόρμα www.opengov.gr και στο diavoulefsiypes.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια