Αλλάζει ο νόμος ΑΡΓΟΣ

Εγκρίθηκε από τη Βουλή την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024, η νέα τροπολογία του νόμου «ΑΡΓΟΣ» για τα ζώα συντροφιάς, με 159 ψήφους υπέρ και 128 κατά. 

Mε την τροπολογία αυτή προβλέπονται οι εξής αλλαγές: 

  1.    Το παράβολο για τη λήψη δείγματος DNA μειώνεται στα 70 ευρώ ανά ζώο, ενώ για τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων το ποσό ορίζεται στα 40 ευρώ. Πριν την ψήφιση, το παράβολο ανερχόταν στα 135 ευρώ. 
  2.     Οι κτηνίατροι μπορούν να λαμβάνουν αμοιβή έως 50 ευρώ για τη διαδικασία λήψης του γενετικού υλικού και τα έξοδα αποστολής του. 
  3.     Τα πρόστιμα για τη μη στείρωση ή τη μη αποστολή DNA για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς θα επιβάλλονται από την 1η Ιουλίου 2025. 
  4.     Για τις παραβάσεις που αφορούν τη μη στείρωση ή τη μη αποστολή γενετικού υλικού, το πρόστιμο μειώνεται κατά 70%, ενώ για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη έγκαιρη σήμανση και καταγραφή, το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης θα συμμορφωθεί εντός δέκα εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης. 

Παρά τις παραπάνω αλλαγές, η τροπολογία αυτή απλώς βελτιώνει τις επιμέρους αδυναμίες ενός νόμου που εξακολουθεί να παραμένει προβληματικός σε πολλά σημεία. 

Ο νόμος "Άργος" στην ουσία παραμένει ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο που σε μεγάλο βαθμό επιδρά κατά των κυνηγών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

1 Σχόλια